Alumnes de Fusta i Moble construiran reposapeus per a l'alumnat amb dèficit motor


Els alumnes de la família professional de Fusta i Moble de l’Institut Pere Martell de Tarragona construiran reposapeus personalitzats destinats a l’alumnat amb necessitats educatives derivades d’una discapacitat motriu de diverses escoles de la zona. L’objectiu d’aquest nou projecte d’Innovació és convertir en una realitat uns reposapeus que permetran millorar la qualitat de vida d’aquests alumnes i d’aquesta manera aconseguir que la seva estada a l’escola sigui més fàcil i còmode.

Aquest projecte, que executaran els alumnes de 2n del CFGM de Fusteria i Moble, es du a terme en col·laboració amb diversos Equips d’Assessorament i Orientació Psicopedagògica (EAP) dels SSTT de Tarragona. En aquest cas, el producte d’innovació a construir ha de donar resposta a la dificultat d’aconseguir un reposapeus personalitzat a un preu assequible, ja que les fisioterapeutes de l’EAP tenen una gran variabilitat en les necessitats del alumnes (altura, edat, tipus de cadira i taula, tipus de recolzament...).

El tret de sortida del projecte es va donar la setmana passada quan es va realitzar la presentació, celebrada a la Sala d’Actes de l’Institut Pere Martell. A l’acte van assistir-hi les fisioterapeutes Emma Puerto, Sonia Higueras i Montse Bigorra, membres de l’EAP del Baix Camp i Tarragonès. Aquestes van explicar en què consisteix la seva acció en els centres educatius i quins són els problemes que es troben en el dia a dia, entre els quals destaquen les dificultats relacionades amb la correcta posició corporal i la utilització dels reposapeus. Així mateix, el director de l’Institut Pere Martell, Àngel L. Miguel, va destacar que “aquest projecte ens fa una especial il·lusió per la vessant de responsabilitat social que representa i per l'oportunitat de donar resposta als nens i nenes amb dèficit motor del nostre territori”.

Durant les properes setmanes es durà a terme la primera fase, en la qual es demanarà als diferents EAP que participen en l’experiència que concretin les necessitats de cada alumne. A partir d’aquest punt, es traspassarà el repte als professors i alumnes de Fusta i Moble, els quals faran un estudi de les necessitats per proposar un disseny que compleixi tots el requisits demanats: model personalitzat, baix cost, reutilitzable, durador, lleuger, fàcil de netejar i amb disseny el més atractiu possible.

Aquest projecte està englobat en el programa d’innovació i transferència de coneixement "InnovaFP". La finalitat del programa és col·laborar amb les empreses i entitats, de l'entorn d'influència del centre, per desenvolupar projectes que incentivin l'actualització dels coneixements del professorat i la millora de la capacitació dels alumnes dels cicles formatius.